kombinatoryka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gosia979
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 181
Rejestracja: 26 gru 2009, 13:39
Podziękowania: 233 razy

kombinatoryka

Post autor: gosia979 »

w pudelku znajduja sie 2 kule czarne 3 niebieskie 4 zolte wszystkie kule sa ponumerowane na ile sposobow mozna wybrac dwie kule tak :
*aby byly w roznych kolorach???
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Wydaje mi się, że \(2\cdot3+2\cdot4+3\cdot4=26\) (jeśli nie zapisujemy numerów jako liczb, czyli nie liczy się kolejność losowania).
gosia979
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 181
Rejestracja: 26 gru 2009, 13:39
Podziękowania: 233 razy

Post autor: gosia979 »

ja sie zastanawiam czy to nie bedzie wariancja bez powtorzen?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\((c,n),(c,z),(n,z)\)
\({ 2\choose1 } \cdot {3 \choose 1}+ {2 \choose1 } \cdot {4 \choose1 }+ { 3\choose 1} \cdot { 4\choose 1}=2 \cdot 3+2 \cdot 4+3 \cdot 4= 26\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
gosia979
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 181
Rejestracja: 26 gru 2009, 13:39
Podziękowania: 233 razy

Post autor: gosia979 »

ale wtedy co to jest ???

bo kurde z jakiego to wzoru????z kombinacji?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Zakładam,że kolejność nie gra roli,zatem mam tu kombinacje po jednej kuli z każdego z możliwych dwóch kolorów.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
lukaszunio
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 94
Rejestracja: 05 kwie 2009, 14:36
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: lukaszunio »

no bo możesz 1 czarną i jedną niebieską 1 opcja (pierwszy iloczyn) potem 1 czarną i 1 złotą(2 iloczyn) itd
a że są ponumerowane to jeszcze każda z np niebieskich możesz wybrac na tyle sposobów ile ich jest w pudełku i tak z każdą
ODPOWIEDZ