Oblicz wartość prędkości jaką należałoby nadać poziomo sputnikowi tuż nad powierzchnią
Merkurego, aby stał się jego sztucznym satelitą. Średnia gęstość Merkurego stanowi 0,98
średniej gęstości Ziemi, promień Merkurego równy jest 0,38 promienia Ziemi. Wartość
pierwszej prędkości kosmicznej dla Ziemi wynosi 7,9km/s. Wyprowadź wzór.
Prędkość sputnika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 94
- Rejestracja: 05 kwie 2009, 14:36
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
\(\frac{mV_pocz ^2}{2}- \frac{GM_ziemi *m}{Rziemi} = \frac{mV_konc ^2}{2}(=0)- \frac{GM_e *m}{R_ziemi + jakies dodatkowe h}\)
\(\frac{mV_pocz ^2}{2}=\frac{GM_ziemi *m}{Rziemi}-\frac{GM_ziemi *m}{Rziemi+h}( \to 0)\)
\(v_init= \sqrt{ \frac{2GM_e}{Re} }\)
i podstaw odpowiednie dane z zadania i ci wyjdzie
\(\frac{mV_pocz ^2}{2}=\frac{GM_ziemi *m}{Rziemi}-\frac{GM_ziemi *m}{Rziemi+h}( \to 0)\)
\(v_init= \sqrt{ \frac{2GM_e}{Re} }\)
i podstaw odpowiednie dane z zadania i ci wyjdzie