Prędkość chłopca

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mike12
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 69
Rejestracja: 07 wrz 2010, 17:57

Prędkość chłopca

Post autor: mike12 »

Prostopadle do brzegu jeziora stoi kajak o masie 15kg. Z brzegu wskakuje do niego chłopiec o
masie 35kg i odpływa w kierunku prostopadłym do brzegu z prędkością o wartości 0,56m/s.
Oblicz wartość prędkości, z jaką chłopiec wskakuje do kajaka. Wyprowadź wzór.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

indeks k - kajak
indeks d - chłopiec
energia kinetyczna układu kajak chłopiec = energia kinetyczna wskakującego do kajaku chłopca.
\(\frac{(m_k+m_d)v^2_k}{2}= \frac{m_dv_d^2}{2}
v_d= v_k\sqrt{ \frac{m_k+m_d}{m_d} }\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

nie rozumiem czemu przyrównałeś ze sobą te dwie energie.
to klasyczny przypadek dla zasady zachowania pędu

\(p_o=p_k
0+m_c v_c=(m_c+m_k)v_x
v_c=\frac{(m_c+m_k)v_x}{m_c}\)
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

Masz rację Domino21
ODPOWIEDZ