I próbna matura 2009 z www.zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Stary
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 41
Rejestracja: 12 lis 2008, 15:01

Post autor: Stary »

Matura troche trudniejsza jednak od CKE, zadania bardzo ciekawe i skłaniające do myślenia a nie jechania ze schematów, brawo dla autorów arkusza rozszerzonego za zadania nie szablonowe. Rozczarował poziom zadania z rachunku prawdopodobienstwa, ponieważ nie umiejąc rachunku można było zadanie rozwiązać.
Pozdrawiam
Zazinho
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 07 mar 2009, 16:38

Post autor: Zazinho »

No ja mam nadzieje, ze nic trudniejszego nie trafi sie na maturze, bo nienawidze rachunku prawdopodobienstwa :P
czachur
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 137
Rejestracja: 21 mar 2008, 16:31
Lokalizacja: Ruszcza/Sandomierz

Post autor: czachur »

Stary pisze:Rozczarował poziom zadania z rachunku prawdopodobienstwa, ponieważ nie umiejąc rachunku można było zadanie rozwiązać.
Pozdrawiam
W wymaganiach dla poziomu rozszerzonego p-wo sprowadza się tak naprawdę do kombinatoryki...
sajmons
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 17 mar 2009, 13:00

Post autor: sajmons »

Witam !
mam problem poniewaz chce sobie wysłac esa by spr wyniki z matury rozszerzonej ale nie wiem na jaki numer poniewarz nie chce mi sie nic wł prosze o pomoc dzieki z gory pozdr
Awatar użytkownika
robbo
Administrator
Posty: 235
Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: robbo »

Widocznie przeglądarka blokuje Ci wyświetlanie okienek. Nie masz paska u góry, że zablokowała okienka?

Ale jak nie działa to tu masz bezpośredni link do sms za 2,44
http://www.zadania.info/trans/9
Jaco999
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 10 kwie 2009, 14:08

Post autor: Jaco999 »

Móglby ktoś wypisać same wyniki do tego arkusza?
wjmm
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 05 maja 2009, 10:32

Post autor: wjmm »

96%, tylko dwa proste błędy rachunkowe. Jak prawdziwa matura będzie taka jak ta, to będę wniebowzięty :D
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Matura zadania info

Post autor: Dexous »

Mam pytanie odnosnie tego arkusza
http://www.zadania.info/d570/80863R

Dokladnie zadanie 5 sposob 3.
Jak to jest tam poprzeksztalcane ze mozna przez \({(4-k)}^2\) a w nastepnej linijce nagle sie pojawia to tylko bez kwadratu w mianowniku ?
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

Nie napisałeś dokładnie czego nie rozumiesz.. I ja tam nie widzę nigdzie (dzielenia?) przez \((4-k)^2\). Jest silnia owszem, ale nie to..
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: Dexous »

przepraszam. Przez pomylke zamiast mnoza napisalem mozna.

2 linijka od gory w 3 sposobie. Autor mnozy tam przez nawias , a w nastepnej zamast pojawic sie to w liczniku to pojawia sie w mianowniku.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: I próbna matura 2009 z www.zadania.info

Post autor: supergolonka »

Jeżeli chodzi o mnożenie przez [(4-k)!]^2 to się skraca z prawej strony z (4-k)! w mianowniku pod kwadratem, a z lewej strony z (4-k)! i (5-k)!=(4-k)!(5-k) w mianowniku.
Dexous
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 571
Rejestracja: 03 gru 2011, 10:43
Podziękowania: 388 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: I próbna matura 2009 z www.zadania.info

Post autor: Dexous »

Teraz juz rozumie wszystko procz tego
supergolonka pisze: i (5-k)!=(4-k)!(5-k)
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Post autor: wsl1993_ »

\(n!=(n-1)! \cdot n
np. 6!=5! \cdot 6\)
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
ODPOWIEDZ