Mam zadania i mam problem z nimi;/

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hpauletteh
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 23 gru 2010, 15:52
Płeć:

Mam zadania i mam problem z nimi;/

Post autor: hpauletteh »

1.Łódź przepływa rzekę o szerokości l=100m z prędkościa v1= 2,5m/s w kierunku poprzecznym do brzegu tzeki płynącej z prędkością
v2=2m/s. O ile metrów zostanie zniesiona łódź w dół rzeki w chwili dopłynięcia do przeciwległego brzegu?

2.Kolumna o długości l= 1,5km przesuwa się się wzdłuż drogi z prędkością v=5km/h. Z czoła kolumny wysyła dowódca motocyklistę z rozkazem na tył kolumny. Motocyklista jedzie z prędkością v1= 20km/h , nie zatrzymuje się przekazuje rozkaz i wraca. Jak długo był w drodze?

3. Tramwaj wyrusza z przystanku ruchem jednostajnie przyspieszonym z przyspieszeniem a=0,4 m/s . W jakim czasie t i na jakim odcinku drogi s tramwaj uzyskuje potrzebną prędkość v=16 m/s



Proszę o pomoc :) i z góry dziękuje:**
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 3.

\(v=at \ \Rightarrow \ t=\frac{v}{a}
t=\frac{16\frac{m}{s}}{0,4\frac{m}{s^2}}=40s\)


\(s=\frac{at^2}{2}
s=\frac{a(\frac{v}{a})^2}{2}
s=\frac{v^2}{2a}
s=\frac{(16\frac{m}{s})^2}{2\cdot 0,4\frac{m}{s^2}}=20m\)
whiner
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 29 paź 2010, 21:57
Podziękowania: 22 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Post autor: whiner »

1.
dobrze byłoby sobie to narysować.

t - czas płynięcia łódki
s - droga od brzegu do brzegu
v - prędkość łódki

v2 - prędkość rzeki
s2 - droga przebyta przez łódkę wzdłuż brzegu rzeki
\(t = \frac{s}{v}

t= \frac{100m}{2,5 \frac{m}{s} } = 40s

s2 = t*V2 = 40 s * 2 \frac{m}{s} = 80m\)


tyle zostanie przeniesiona łódź w dół rzeki
hpauletteh
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 23 gru 2010, 15:52
Płeć:

Post autor: hpauletteh »

dziękuje :* a nie umiecie zad 2 ? ;/
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
Jadąc na tyły kolumny motocyklista poruszał się z prędkością równą sumie prędkości, a wracając- z prędkością równą różnicy obu prędkości.

\(s=1,5km\\v=5\frac{km}{h}\\v_1=20\frac{km}{h}\\t=\frac{s}{v+v_1}+\frac{s}{v_1-v}\\t=\frac{1,5km}{25\frac{km}{h}}+\frac{1,5km}{15\frac{km}{h}}=\frac{3}{50}h+\frac{1}{10}h=\frac{8}{50}h=0,16\cdot60min=9,6min=9min36s\)
ODPOWIEDZ