Prąd przemienny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
beirut
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 17 gru 2009, 18:12
Podziękowania: 23 razy

Prąd przemienny

Post autor: beirut »

Do sieci o napięciu skutecznym U=220V włączono szeregowo kondensator o pojemności C=20 mikroF, opornik o oporze R1=10\(\Omega\) oraz cewkę o indukcyjności L=0,1H i oporze R2=1\(\Omega\). Jakie jest natężenie prądu płynącego w tym obwodzie? Jaka jest moc prądu? Częstotliwość f=50Hz. Oblicz natężenie prądu płynącego w obwodzie przy częstotliwości rezonansowej.

Natężenie prądu w pierwszym pytaniu udało mi się obliczyć, wynosi 1,72 A. Ale nie wiem jak zabrać się do reszty, uprzejmie proszę o pomoc. :)
ODPOWIEDZ