Wyrażenia wymierne

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
luukasz1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 71
Rejestracja: 08 lis 2010, 17:38
Podziękowania: 11 razy

Wyrażenia wymierne

Post autor: luukasz1 »

1)Dla podanych wartości zmiennych,oblicz wartość wyrażenia:
\(\frac{3x-1}{x^2+2x}\) , gdy x \(\in\) {-3,4,9}


np.Gdy x=1 umiem obliczyć,ale jak mam tak zapisane nie umiem.Proszę o wytłumaczenie.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(f(-3)\ =\ \frac{3 \cdot (-3)-1}{(-3)^2+2 \cdot (-3)} \ =\ \frac{-10}{3}\)

\(f(4)\ =\ \frac{3 \cdot 4-1}{4^2+2 \cdot 4}\ =\ \frac{11}{24}\)

\(f(9)\ =\ \frac{3 \cdot 9-1}{9^2+2 \cdot 9}\ =\ \frac{26}{99}\)
ODPOWIEDZ