Witam,
mam zadanko z trapezem, nie wydaje sie trudne, ale jakoś nie mam pomysłu jak zacząć.
Zadanie:
Udowodnij, że czworokąt powstały przez połączenie środków boków trapezu równoramiennego jest rombem.
Dzięki z góry za pomoc.
Trapez równoramienny.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1231
- Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
- Podziękowania: 32 razy
- Otrzymane podziękowania: 385 razy
myślę,że jak zrobisz rysunek i zastosujesz tw." odcinek łączący środki ramion trapezu jest II do podstaw i rowny połowie sumy tych podstaw",to zauwazysz,że czworokąt o którym mowa jest równoległobokiem;następnie wykorzystaj,że przekątne tego równoległoboku są prostopadłe a tzn.,że ten równoległobok jest rombem,wytęż wzrok i umysł i będzie ok,powodzenia
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1119 razy
- Płeć:
Nie wiem czy wystarczy zauważyć, że otrzymany czworokąt jest równoległobokiem. Trzeba by to chyba jakoś udowodnić.
Mam inny pomysł. Trójkąty AEH i EBF są przystające, czyli |EH|=|EF|
Trójkąty HGD i GFC są przystające, czyli |HG|=|FG|
Trójkąt JBF jest przystający do trójkąta IFC, czyli |JF|=|IC|
|JF|=|OE|-wysokość trójkąta HFG
|IC|=|OG|-wysokośc trójkąta HEF
Trójkąt HEF jest równoramienny
Trójkąt HFG jest równoramienny
Mają wspólną podstawę i ich wysokości są równe (|EO|=|OG|),
(dwie możliwośći dokończenia dowodu)
I możliwość rozwiązania:
więc muszą mieć także równe ramiona.
|EH|=|EF|=|HG|=|FG|
czyli czworokąt HEFG jest rombem.
II możliwośc rozwiązania:
wysokość trójkąta równoramiennego dzieli podstawę na pół, czyli HF i GE są do siebie prostopadłe i dzielą się na pół.
Czworokąt, którego przekątne są prostopadłe i dzielą się na pół jest rombem.
Mam inny pomysł. Trójkąty AEH i EBF są przystające, czyli |EH|=|EF|
Trójkąty HGD i GFC są przystające, czyli |HG|=|FG|
Trójkąt JBF jest przystający do trójkąta IFC, czyli |JF|=|IC|
|JF|=|OE|-wysokość trójkąta HFG
|IC|=|OG|-wysokośc trójkąta HEF
Trójkąt HEF jest równoramienny
Trójkąt HFG jest równoramienny
Mają wspólną podstawę i ich wysokości są równe (|EO|=|OG|),
(dwie możliwośći dokończenia dowodu)
I możliwość rozwiązania:
więc muszą mieć także równe ramiona.
|EH|=|EF|=|HG|=|FG|
czyli czworokąt HEFG jest rombem.
II możliwośc rozwiązania:
wysokość trójkąta równoramiennego dzieli podstawę na pół, czyli HF i GE są do siebie prostopadłe i dzielą się na pół.
Czworokąt, którego przekątne są prostopadłe i dzielą się na pół jest rombem.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.