zadania ciągi arytmetyczne ;|

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
apple_shampoo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 06 mar 2009, 22:30

zadania ciągi arytmetyczne ;|

Post autor: apple_shampoo »

1. w ciągu arytmetycznym (an) wyraz a1= -5 i r=4 oblicz sumę wyrazów tego ciągu od 11 do 30 włącznie

2. dla ciągu (an) o wyrazie a1=3 i r=1 oblicz:
a) sumę pocz. 50 wyrazów
b) sume wyrazow od a10 do a30

3. wiadomo, ze dla pewnego ciągu arytmetycznego (an) suma s30=252 i suma s31=296. Wyznacz a31

4. wyznacz liczbe n wyrazów ciągu arytmetycznego (an) o różnicy r , wiedząc ze:
a) Sn= -5, 5 a1= -3 an=2
b) Sn=585 a1=57 an=33
c) Sn=126 a1=31 an= -4
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Post autor: heja »

1) a1=-5 ; r=4; a11 +a12 + ... +a30 =S30 -S10;zastosuj wzór na sumę n-wyrazów ciągu arytmetycznego,dasz radę,powodzenia, zad.3) S30=252; S31 =296, a31 = S31 - S30 = 44,pozdrawiam
ODPOWIEDZ