W rzucie niesymetryczną, sześcienną kostką ścianki z dwoma oczkami i sześcioma oczkami wypadają dwa razy częściej niż każda z pozostałych ścianek. Doświadczenie losowe polega na dwukrotnym rzucie tą kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że:
a) dwa razy wypadnie ścianka z dwoma oczkami
b) dwa razy wypadnie ścianka z taką samą liczbą oczek
c) suma liczby oczek w dwóch rzutach będzie równa 8
doświadczenia losowe wieloetapowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 343
- Rejestracja: 05 wrz 2010, 13:47
- Podziękowania: 429 razy
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(P(6)= \frac{2}{8}\\
P(2)= \frac{2}{8}\\
P(1)=P(3)=P(4)=P(5)= \frac{1}{8}\\
A= \left\{ (2,2)\right\} \\
P(A)= \frac{2}{8} \cdot \frac{2}{8}= \frac{4}{64}= \frac{1}{16}\\
B= \left\{ (1,1)(2,2)(3,3)(4,4)(5,5)(6,6)\right\} \\
P(B)= \frac{1}{8} \cdot \frac{1}{8}+ \frac{2}{8} \cdot \frac{2}{8}+ \frac{1}{8} \cdot \frac{1}{8}+ \frac{1}{8} \cdot \frac{1}{8}+ \frac{1}{8} \cdot \frac{1}{8}+ \frac{2}{8 } \cdot \frac{2}{8}= \frac{12}{64}= \frac{3}{16}\\
C= \left\{ (2,6)(6,2)(3,5)(5,3)(4,4)\right\} \\
P(C)= \frac{2}{8} \cdot \frac{2}{8}+ \frac{2}{8} \cdot \frac{2}{8}+3 \cdot \frac{1}{8} \cdot \frac{1}{8}= \frac{8}{64}+ \frac{3}{64}= \frac{11}{64}\)
P(2)= \frac{2}{8}\\
P(1)=P(3)=P(4)=P(5)= \frac{1}{8}\\
A= \left\{ (2,2)\right\} \\
P(A)= \frac{2}{8} \cdot \frac{2}{8}= \frac{4}{64}= \frac{1}{16}\\
B= \left\{ (1,1)(2,2)(3,3)(4,4)(5,5)(6,6)\right\} \\
P(B)= \frac{1}{8} \cdot \frac{1}{8}+ \frac{2}{8} \cdot \frac{2}{8}+ \frac{1}{8} \cdot \frac{1}{8}+ \frac{1}{8} \cdot \frac{1}{8}+ \frac{1}{8} \cdot \frac{1}{8}+ \frac{2}{8 } \cdot \frac{2}{8}= \frac{12}{64}= \frac{3}{16}\\
C= \left\{ (2,6)(6,2)(3,5)(5,3)(4,4)\right\} \\
P(C)= \frac{2}{8} \cdot \frac{2}{8}+ \frac{2}{8} \cdot \frac{2}{8}+3 \cdot \frac{1}{8} \cdot \frac{1}{8}= \frac{8}{64}+ \frac{3}{64}= \frac{11}{64}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.