Dwie ścianki symetrycznej, sześciennej kostki są białe, dwie ścianki są czerwone, jedna ścianka zielona i jedna niebieska. W drugiej symetrycznej, sześciennej kostce trzy ścianki są białe, jedna niebieska, jedna zielona i jedna czerwona. Doświadczenie losowe polega na jednokrotnym rzucie pierwszą i drugą kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że:
a) wypadną dwie ścianki białe
b) wypadnie ścianka biała i ścianka czerwona
c) wypadną ścianki w tym samym kolorze
doświadczenia losowe wieloetapowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 343
- Rejestracja: 05 wrz 2010, 13:47
- Podziękowania: 429 razy
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Narysuj drzewko dwupiętrowe i wpisz prawdopodobieństwa.
\(P(bb)= \frac{2}{6} \cdot \frac{3}{6}= \frac{1}{6}\\
P(bc\;,\;cb)= \frac{2}{6} \cdot \frac{1}{6}+ \frac{2}{6} \cdot \frac{3}{6}= \frac{2}{36}+ \frac{6}{36}= \frac{8}{36}= \frac{2}{9}\\
P(bb\;,\;cc\;,\;zz\;,\;nn)= \frac{2}{6} \cdot \frac{3}{6}+ \frac{2}{6} \cdot \frac{1}{6}+ \frac{1}{6} \cdot \frac{1}{6}+ \frac{1}{6} \cdot \frac{1}{6}= \frac{6}{36}+ \frac{2}{36}+ \frac{1}{36}+ \frac{1}{36}= \frac{10}{36}= \frac{5}{18}\)
\(P(bb)= \frac{2}{6} \cdot \frac{3}{6}= \frac{1}{6}\\
P(bc\;,\;cb)= \frac{2}{6} \cdot \frac{1}{6}+ \frac{2}{6} \cdot \frac{3}{6}= \frac{2}{36}+ \frac{6}{36}= \frac{8}{36}= \frac{2}{9}\\
P(bb\;,\;cc\;,\;zz\;,\;nn)= \frac{2}{6} \cdot \frac{3}{6}+ \frac{2}{6} \cdot \frac{1}{6}+ \frac{1}{6} \cdot \frac{1}{6}+ \frac{1}{6} \cdot \frac{1}{6}= \frac{6}{36}+ \frac{2}{36}+ \frac{1}{36}+ \frac{1}{36}= \frac{10}{36}= \frac{5}{18}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.