prawdopodobieństwo klasyczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 343
- Rejestracja: 05 wrz 2010, 13:47
- Podziękowania: 429 razy
prawdopodobieństwo klasyczne
W klasie IIIa jest o 4 chłopców więcej niż dziewcząt. Prawdopodobieństwo że losowo wybrana osoba z tej klasy jest dziewczynką jest równe \(\frac{7}{16}\). Oblicz ile osób jest w tej klasie(metodą drzewka).
d- liczba dziewcząt w klasie
(d+4)- liczba chłopców w klasie
(2d+4)- liczba wszystkich uczniów w klasie.
A- wylosowana osoba jest dziwczynką
\(P(A)=\frac{d}{2d+4}\)
B- wylosowana osoba jest chłopcem
\(P(B)=\frac{d+4}{2d+4}\)
\(\frac{d}{2d+4}=\frac{7}{16}\\16d=14d+28\\2d=28\\d=14\\2d+4=32\)
W klasie jest 32 uczniów.
(d+4)- liczba chłopców w klasie
(2d+4)- liczba wszystkich uczniów w klasie.
A- wylosowana osoba jest dziwczynką
\(P(A)=\frac{d}{2d+4}\)
B- wylosowana osoba jest chłopcem
\(P(B)=\frac{d+4}{2d+4}\)
\(\frac{d}{2d+4}=\frac{7}{16}\\16d=14d+28\\2d=28\\d=14\\2d+4=32\)
W klasie jest 32 uczniów.