PRAWPODOBIENSTWO

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
logistykm
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 28 lis 2010, 18:28
Podziękowania: 169 razy

PRAWPODOBIENSTWO

Post autor: logistykm »

1)w loterii fantowej jest 100 losów w tym13 wygrywających.oblicz prawdopodobieństwo tego wyciągnięcia losu :
A)pustego
b)wygrywającego
2)w pojemniku jest 57 bułek świeżych i 10 czerstwych.Oblicz prawdopodobieństwo tego ze losowo wyciągnięta bułka jest:
a)świeża
b)czerstwa
3)Monika kupiła jeden los na loterii książkowej.Oblicz prawdopodobieństwo tego ze otrzymana książka ,jeżeli wśród wszystkich losów jest 65 pustych .
logistykm
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 28 lis 2010, 18:28
Podziękowania: 169 razy

Post autor: logistykm »

1) \Omega ={1,2..100}
\overline{\overline{}} =87 p(a)=87/100=0.87
logistykm
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 28 lis 2010, 18:28
Podziękowania: 169 razy

Post autor: logistykm »

2) Omega {1,2..67}
\overline{\overline{}} =57 p(a)=57/67=0,85
ODPOWIEDZ