prawdopodobiństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
crrr
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 191
Rejestracja: 04 gru 2010, 13:51
Podziękowania: 122 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

prawdopodobiństwo

Post autor: crrr »

W urnie jest 5 białych, 3 kule czarne i 2 kule zielone. Wyjęto trzy razy po jednej bez zwracania. oblicz prawdopodobieństwo, że za trzecim razem wyjęto kulę białą.
mam problem z oznaczeniem \(\overline{\overline{A}}\) chociaż jak robię to jest dobrze, aczkolwiek chciałbym poznać inny sposób na oznaczenie \(\overline{\overline{A}}\):)

ja robię tak:
\(\overline{\overline{A}}=9\cdot8\cdot5\)
omega to wariacje bez powtórzen

jaki możecie mi jeszcze zaproponować inny sposób na obliczenie \(\overline{\overline{A}}\)?

P.S można obliczyć to zadanie z drzewka? czy jest za dużo roboty?

z góry dzięki za pomoc :)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Można z drzewka.Będzie miało 3 piętra.Pierwsze od góry b,c ,z-prawdopodobieństwa:\(\frac{5}{10}, \frac{3}{10}, \frac{2}{10}\) Potem niżej pod każdym wynikiem po 3 gałęzie,ale prawdopodobieństwo się zmienia,bo jest o 1 kulę mniej.
Najniżej są znów po 3 gałęzie pod każdym wynikiem.
Wędrując wzdłuż gałęzi otrzymujesz zdarzenia elementarne sprzyjające zdarzeniu A.Nie są one jednakowo prawdopodobne.
\(A= \left\{bbb;bcb;bzb;cbb;ccb;czb;zbb;zcb;zzb \right\}\\
P(A)= \frac{5}{10} \cdot \frac{4}{9} \cdot \frac{3}{8}+ \frac{5}{10} \cdot \frac{3}{9} \cdot \frac{4}{8}+ \frac{5}{10} \cdot \frac{2}{9} \cdot \frac{4}{8}+ \frac{3}{10} \cdot \frac{5}{9} \cdot \frac{4}{8}...i tak dalej\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ