Trójkąty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ania1721
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 10 mar 2009, 18:34

Trójkąty

Post autor: ania1721 »

zad1.W trójkącie poprowadzono środkowe, które podzieliły dany trójkąt na 6 mniejszych trójkątów. Wykaż że pola powstałych trójkątów są równe.

zad2 Oblicz pole trójkąta, w którym dwie środkowe mają długości 12 cm i 21 cm i przecinają się pod kątem 45 stopni.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1118 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

Obrazek

Z twierdedzenia o środkowych trójkąta i warunków zadania otrzymujemy trójkąt, jak na rysinku. Jego pole P=P1+P2+P3+P4+P5. Trzy pierwsze pola liczymy ze wzoru "bok*bok*sinus kąta między nimi przez dwa".
Z P3 wyznaczamy c./2 i sinus kąta ADS.
Sinus kąta BDS = wyznaczonemu sinusowi. Liczymy P4.
Analogicznie liczymy P5.

źródło:http://matematyka.pl/82322.htm
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1118 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Ktoś tam nie zauważył, że P3=P4 ( długości podstaw są równe i wysokości też).
Podobnie P5=P1
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ