ciepło właściwe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
krzys09
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 15 lis 2010, 22:36
Podziękowania: 15 razy

ciepło właściwe

Post autor: krzys09 »

Do 5 litrów wody o temperaturze 10^C wrzucono rozgrzaną podkowę o masie 2 kg. Temp wody wzrosła do 90^C. Oblicz temperaturę podkowy.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

m - masa wody
M - masa podkowy
c - ciepło właściwe wody
t - temperatura
E - energia cieplna
indeksy
w - woda
p - podkowa
\(\Delta E=c m \Delta t_w = cm (t_w_2-t_w_1)
\Delta E=cM \Delta t_p=cM (t_p-t_w_2)
m (t_w_2-t_w_1)=M (t_p-t_w_2)
t_p=\frac{m (t_w_2-t_w_1)}{M}+t_w_2= \frac{5(90-10)}{2}+90= 290^oC=563K
m=V \partial =5kg\)
glodzio
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 12 gru 2010, 10:18
Otrzymane podziękowania: 16 razy
Płeć:

Ciepło właściwe poprawka

Post autor: glodzio »

Witam

W obliczeniach wszystko by było ok gdyby nie to, że autor odpowiedzi przyjął ciepło właściwe wody równe ciepłu właściwemu podkowy. Podkowa wykonana jest najczęściej ze stali a ciepło właściwe stali wynosi wg "Małego poradnika mechanika" 484 \(\left[\frac{J} {kg \cdot ^\circ C} \right]\)

Cepło właściwe wody wynosi: \(4200 \left( \frac{J}{kg \cdot ^\circ C} \right)\)

W drugim równaniu zamiast \(c\) powinno być ciepło właściwe stali, co oznaczę jako \(c_p \left[\frac{J} {kg \cdot ^\circ C} \right]\). Zatem:

\(\Delta E=c_p \cdot M \cdot \Delta t_p = c_p \cdot M \left( t_p-t_{w2} \right)\)

Przyrost energii wody jest równy stracie energii podkowy:

\(\Delta E_w= \Delta E_p\)

i dalej rozpisując:

\(c \cdot m \cdot \left( t_{w2}-t_{w1}\right) =c_p \cdot M \cdot \left( t_p-t_{w2} \right)\)

Przekształcając powyższy wzór otrzymujemy temperaturę początkową podkowy \(t_p \left( ^\circ C\right)\):

\(t_p = \frac{ c \cdot m \cdot \left( t_{w2}-t_{w1}\right) } {c_p \cdot M} +t_{w2}\)

Podstawiając dane liczbowe otrzymujemy:

\(t_p = \frac{ 4200 \cdot 5 \cdot \left( 90-10\right) } {484 \cdot 2} +90 \approx 1826 \left( ^\circ C\right)\)
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

Istotnie pominąłem ciepła właściwe, ponieważ nie były podane w treści zadania przez autora zadania.
Ciepło właściwe wody jest znane i podawane w szkole powszechnie natomiast stali już nie koniecznie.
Sama zasada bilansu temperatur została zachowana i w moim rozwiązaniu.
ODPOWIEDZ