pole trójkąta jest równe 20cm^ a jeden z jego kątów ma miarę 150. wiedząc ze dlugosc wysokosci poprowadzonych z wierzchołków kątów ostrych pozostają w stosunku 5:4, oblicz długosc boków trójkąta przy kącie rozwartym.
czy ktos wie jak to zrobic???
pole trójkąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(\begin{cases} \frac{a}{b}= \frac{5}{4} \\ \frac{absin150^o}{2}=20 \end{cases}\)
\(\begin{cases} a= \frac{5b}{4} \\ \frac{ab\cdot \frac{1}{2}}{2}=20 \end{cases}\)
\(\begin{cases} a= \frac{5b}{4} \\ \frac{ab}{4}=20 \end{cases}\)
\(\begin{cases} a= \frac{5b}{4} \\ ab=80 \end{cases}\)
\(\begin{cases} a= \frac{5b}{4} \\ \frac{5b}{4}\cdot b=80 \end{cases}\)
\(\begin{cases} a= \frac{5b}{4} \\ 5b^2=320 \end{cases}\)
\(\begin{cases} a= \frac{5b}{4} \\ b^2=64 \end{cases}\)
\(\begin{cases} a= \frac{5b}{4} \\ b=8 \end{cases}\)
\(\begin{cases} a= \frac{5\cdot 8}{4} \\ b=8 \end{cases}\)
\(\begin{cases} a=10 \\ b=8 \end{cases}\)
\(\begin{cases} a= \frac{5b}{4} \\ \frac{ab\cdot \frac{1}{2}}{2}=20 \end{cases}\)
\(\begin{cases} a= \frac{5b}{4} \\ \frac{ab}{4}=20 \end{cases}\)
\(\begin{cases} a= \frac{5b}{4} \\ ab=80 \end{cases}\)
\(\begin{cases} a= \frac{5b}{4} \\ \frac{5b}{4}\cdot b=80 \end{cases}\)
\(\begin{cases} a= \frac{5b}{4} \\ 5b^2=320 \end{cases}\)
\(\begin{cases} a= \frac{5b}{4} \\ b^2=64 \end{cases}\)
\(\begin{cases} a= \frac{5b}{4} \\ b=8 \end{cases}\)
\(\begin{cases} a= \frac{5\cdot 8}{4} \\ b=8 \end{cases}\)
\(\begin{cases} a=10 \\ b=8 \end{cases}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.