Witam mam problem ze zrobieniem pewnego zadania domowego z fizyki i prosiłbym was o uzupełnienie go:
Oblicz prędkosć liniową, kontową oraz przyspieszenie dosrodkowe ciała znajdującego się na powierzchni ziemi, na równiku .
Wiem ze promien ziemi to 6370 km a obwód to 40 tys km
Predkosc liniowa kątowa oraz przyspieszenie dosrodkowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 40
- Rejestracja: 12 gru 2010, 10:18
- Otrzymane podziękowania: 16 razy
- Płeć:
Witam
Zaczniemy od obliczenia prędkości kątowej Ziemi, ale wpierw będzie potrzebna prędkość obrotowa \(n \left[ \frac{obr}{godz} \right]\). Wiemy, że Ziemia wykonuje jeden pełny obrót w ciągu 24 godzin. Zatem prędkość obrotowa Ziemi wynosi:
\(n= \frac{1}{24} \left[ \frac{obr}{godz} \right] \approx 0,042 \left[\frac{obr}{godz} \right]\)
Mając prędkość obrotową obliczymy prędkość kątową:
\(\omega = 2 \cdot \pi \cdot n \left[ \frac{rad}{godz} \right] = 2 \cdot 3,14 \cdot 0,042 \approx 0,264 \left[ \frac{rad}{godz} \right]\)
Prędkość liniowa wynosi:
\(v= \omega \cdot R \left[ \frac{km}{godz} \right]\), gdzie \(R\) to promień Ziemi. Podstawiając dane:
\(v= 0,264 \cdot 6370 \approx 1682 \left[ \frac{km}{godz} \right]\)
Przyspieszenie dośrodkowe wynosi:
\(a= \omega^2 \cdot R \left[ \frac{km}{godz^2}\right]\)
\(a=0,264^2 \cdot 6370 \approx 444 \left[ \frac{km}{godz^2} \right]\)
Zaczniemy od obliczenia prędkości kątowej Ziemi, ale wpierw będzie potrzebna prędkość obrotowa \(n \left[ \frac{obr}{godz} \right]\). Wiemy, że Ziemia wykonuje jeden pełny obrót w ciągu 24 godzin. Zatem prędkość obrotowa Ziemi wynosi:
\(n= \frac{1}{24} \left[ \frac{obr}{godz} \right] \approx 0,042 \left[\frac{obr}{godz} \right]\)
Mając prędkość obrotową obliczymy prędkość kątową:
\(\omega = 2 \cdot \pi \cdot n \left[ \frac{rad}{godz} \right] = 2 \cdot 3,14 \cdot 0,042 \approx 0,264 \left[ \frac{rad}{godz} \right]\)
Prędkość liniowa wynosi:
\(v= \omega \cdot R \left[ \frac{km}{godz} \right]\), gdzie \(R\) to promień Ziemi. Podstawiając dane:
\(v= 0,264 \cdot 6370 \approx 1682 \left[ \frac{km}{godz} \right]\)
Przyspieszenie dośrodkowe wynosi:
\(a= \omega^2 \cdot R \left[ \frac{km}{godz^2}\right]\)
\(a=0,264^2 \cdot 6370 \approx 444 \left[ \frac{km}{godz^2} \right]\)