Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych dwóch zadań.
ZAD 1. Trapez równoramienny o podstawach dł. 4cm i 9cm oraz wysokości 10cm podzielono na dwa trapezy podobne prostą równoległą do podstaw. Oblicz pola otrzymanych trapezów.
ZAD 2. Drabina o dł. 2,5m po oparciu o ścianę domu sięga na wysokość 2m. Jak wysoko sięga drabina o dł. 3,5m, jeśli jest ustawiona pod tym samym kątem?
GEOMETRIA Trapez równoramienny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
1.
\(\begin{cases} \frac{4}{x}= \frac{x}{9} \\ \frac{y}{ \frac{x-4}{2} } = \frac{10-y}{ \frac{9-x}{2} } \end{cases}\)
\(\begin{cases} x=6 \\ y=4 \end{cases}\)
2.
Podobieństwo trójkątów
x-szukana długość odcinka
\(\frac{2}{2,5}=\frac{x}{3,5}\)
\(\begin{cases} x=6 \\ y=4 \end{cases}\)
2.
Podobieństwo trójkątów
x-szukana długość odcinka
\(\frac{2}{2,5}=\frac{x}{3,5}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.