Dynamika - dwa zadania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kacio
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 13 kwie 2010, 15:07
Podziękowania: 48 razy

Dynamika - dwa zadania

Post autor: Kacio »

Witam mam prośbę abyście zrobili te dwa zadanka z fizyki.

Zad.3. Z działa o masie 1000kg wystrzelono poziomo pocisk o masie 20kg z prędkością 400m/s . Oblicz prędkość odrzutu ciała.
Zad.4. Po poziomym torze poruszały się dwa wózki. Pierwszy miał masę 2kg i poruszał się z prędkością 1m/s, drugi jadący za nim miał masę 3kg i prędkość 2m/s. Po zderzeniu ze sobą wózki złączyły się i poruszały dalej. Oblicz prędkość końcową.

Powodzenia i pozdrawiam !!!
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

3.
\(v_1=400\frac{m}{s}\\m_1=20kg\\m_2=1000kg\\v_2=?\)

\(m_1v_1=m_2v_2\\v_2=\frac{m_1v_1}{v_2}\\v_2=\frac{20kg\cdot400\frac{m}{s}}{1000kg}=8\frac{m}{s}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

4.
\(m_1=2kg\\v_1=1\frac{m}{s}\\m_2=3kg\\v_2=2\frac{m}{s}\\v=?\)

\(m_1v_1+m_2v_2=(m_1+m_2)\cdot\ v\\v=\frac{m_1v_1+m_2v_2}{m_1+m_2}\\v=\frac{2kg\cdot1\frac{m}{s}+3kg\cdot2\frac{m}{s}}{2kg+3kg}=\frac{8}{5}\frac{m}{s}=1,6\frac{m}{s}\)
ODPOWIEDZ