funkcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
x-długość strony
y-szerokość strony
x-3-długość powierzchni wydruku
y-2-szerokość powierzchni wydruku
Wyznaczam x
2x+2y=68
x+y=34
x=34-y
Wyznaczam pole powierzchni wydruku
P=(x-3)(y-2)
P=(34-y-3)(y-2)
P(y)=-y^2+33y-62
Obliczam, dla jakiego y pole powierzchni wydruku będzie maksymalne
P'(y)=(-y^2+33y-62)'
P'(y)=-2y+33
P'(y)=0
-2y+33=0
y=16,5
Obliczam x
x=34-y
x=34-16,5
x=17,5
y-szerokość strony
x-3-długość powierzchni wydruku
y-2-szerokość powierzchni wydruku
Wyznaczam x
2x+2y=68
x+y=34
x=34-y
Wyznaczam pole powierzchni wydruku
P=(x-3)(y-2)
P=(34-y-3)(y-2)
P(y)=-y^2+33y-62
Obliczam, dla jakiego y pole powierzchni wydruku będzie maksymalne
P'(y)=(-y^2+33y-62)'
P'(y)=-2y+33
P'(y)=0
-2y+33=0
y=16,5
Obliczam x
x=34-y
x=34-16,5
x=17,5
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.