Pomocy nie wiem jak to rozwiązać :
1. Na szosie biegnącej równolegle do toru kolejowego jedzie cyklista na rowerze ze średnią prędkością 12 km/h. W pewnej chwili dogania go pociąg pośpieszny długości 70 metrów i mija po 4 sekundach. Oblicz prędkość pociągu.
2. Oblicz prędkość ucieczi (druga prędkość kosmiczna) z planety, która jest 100 razy większa od powierzchni Ziemi. Zakładamy, że planeta i Ziemia są jednorodnymi kulami o tej samej gęstości. Prędkośc ucieczki z powierzchni Ziemi wynosi V=11.3.
Zadanie z prędkością kosmiczną i energia kinetyczną.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 40
- Rejestracja: 12 gru 2010, 10:18
- Otrzymane podziękowania: 16 razy
- Płeć:
Witam
Odpowiedź do zadania 1.
Po pierwsze obliczymy drogę jaką przebędzie cyklista w czasie wymijania przez pociąg, czyli \(t= 4 \left[ s\right]\) sekund:
\(s_r= v_r \cdot t\)
\(s_r=12 \left[ \frac{km}{h} \right] \cdot 4 \left[ s\right] = 12 \cdot \frac{4}{3600} \left[ h \right] \approx 0,0133 \left[ km\right]\)
Pociąg w czasie \(t=4 \left[s \right]\) jadąc z prędkością \(v_p\) pokonał drogę równą sumie długości samego
pociągu i drogi pokonanej przez cyklistę:
\(70 \left[m \right] +s_r = 0,070 \left[km \right] + 0,0133 \left[km \right] = 0,0833 \left[ km\right]\)
Zatem prędkośc pociągu wyniosła:
\(v_p= \frac{0,0833 \left[ km\right] }{4 \left[s \right] } \approx 75 \left[ \frac{km}{h} \right]\)
Odpowiedź do zadania 1.
Po pierwsze obliczymy drogę jaką przebędzie cyklista w czasie wymijania przez pociąg, czyli \(t= 4 \left[ s\right]\) sekund:
\(s_r= v_r \cdot t\)
\(s_r=12 \left[ \frac{km}{h} \right] \cdot 4 \left[ s\right] = 12 \cdot \frac{4}{3600} \left[ h \right] \approx 0,0133 \left[ km\right]\)
Pociąg w czasie \(t=4 \left[s \right]\) jadąc z prędkością \(v_p\) pokonał drogę równą sumie długości samego
pociągu i drogi pokonanej przez cyklistę:
\(70 \left[m \right] +s_r = 0,070 \left[km \right] + 0,0133 \left[km \right] = 0,0833 \left[ km\right]\)
Zatem prędkośc pociągu wyniosła:
\(v_p= \frac{0,0833 \left[ km\right] }{4 \left[s \right] } \approx 75 \left[ \frac{km}{h} \right]\)