Zadanie z matematyki. prosze o POMOC :)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dudka247
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 08 mar 2009, 12:57

Zadanie z matematyki. prosze o POMOC :)

Post autor: dudka247 »

W fabryce szkła produkuje się kulki szklane o promieniu 5cm. Do wysyłki będą one pakowane po 4 sztuki w sztywne pudełka w kształcie walca, którego wysokość wynosi 10cm, a średnica 24cm. Czy dobrze została dobrana średnica tych pudełek?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Zadanie.png
Zadanie.png (17.58 KiB) Przejrzano 345 razy
Obliczam |AO|
\(|AO|=\frac{1}{2}|AC|\\
|AO|=\frac{1}{2}|AB|\sqrt2\\
|AO|=\frac{1}{2}\cdot 10\sqrt2\\
|AO|=5\sqrt2 cm\)

Obliczam |OE|
\(|OE|=|AO|+|AE|\\
|OE|=5\sqrt2 + 5\\
|OE|=5(\sqrt2+1)cm\)

Obliczam średnicę walca
\(d=2|OE|\\
d=2\cdot 5(\sqrt2+1)\\
d=10(\sqrt2 +1)\\
d \approx 24,1 cm\)

Średnica walca jest za krótka
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ