siła powszechnego ciążenia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 07 mar 2009, 16:03
siła powszechnego ciążenia
czesć nie mogę poradzic sobie z zadaniem oto one: oblicz przyblizoną wartośc siły powszechnego ciążenia występującej między dwoma statkami o masie 100000ton każdy,jeżeli odległość między nimi wynosi 10m. mam nadzieje że ktoś poradzi sobie z tym zadaniem z góry dziekuję
-
- Rozkręcam się
- Posty: 68
- Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 8 razy
cześć cześć
Jeszcze przydałaby się wartość, jaką ma przyjąć stała grawitacji, ale ściągniemy ją sobie z internetu w takim wypadku: xP
\(G = 6,67 * 10^{-11} \frac{m^3}{kg * s^2}\)
\(m = 100000 ton = 10^5 ton = 10^8 kg\)
\(r = 10 m\)
Wzór na siłę wzajemnego przyciągania ciał wynika z prawa powszechnego ciążenia i prezentuje się następująco:
\(F = G \frac{m1*m2}{r^2}\)
Ponieważ masa statków jest taka sama, możemy zapisać:
\(F = G \frac{m^2}{r^2}\)
I to na tyle ze wzorem.
\(F = 6,67 * 10^{-11} * \frac{10^8 * 10^8}{10^2} = 6,67 * 10^{-11} * \frac{10^{16}}{10^2} = 6,67 * 10^{-11} * 10^{14} = 6670 N\)
Jednostki wyciągnij sobie sam(a), nie mam siły pisać tego w TEXie, a nie jest to trudne
Jeszcze przydałaby się wartość, jaką ma przyjąć stała grawitacji, ale ściągniemy ją sobie z internetu w takim wypadku: xP
\(G = 6,67 * 10^{-11} \frac{m^3}{kg * s^2}\)
\(m = 100000 ton = 10^5 ton = 10^8 kg\)
\(r = 10 m\)
Wzór na siłę wzajemnego przyciągania ciał wynika z prawa powszechnego ciążenia i prezentuje się następująco:
\(F = G \frac{m1*m2}{r^2}\)
Ponieważ masa statków jest taka sama, możemy zapisać:
\(F = G \frac{m^2}{r^2}\)
I to na tyle ze wzorem.
\(F = 6,67 * 10^{-11} * \frac{10^8 * 10^8}{10^2} = 6,67 * 10^{-11} * \frac{10^{16}}{10^2} = 6,67 * 10^{-11} * 10^{14} = 6670 N\)
Jednostki wyciągnij sobie sam(a), nie mam siły pisać tego w TEXie, a nie jest to trudne
Ostatnio zmieniony 22 mar 2009, 13:02 przez acht, łącznie zmieniany 2 razy.