Bryły przedstawione na rysunkach mają ...

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
aroo121
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 13 sty 2009, 18:42

Bryły przedstawione na rysunkach mają ...

Post autor: aroo121 »

Bryły przedstawione na rysunkach mają jednakową objętość.
Która z nich ma największe , a która najmniejsze pole powierzchni ?
RYSUNEk -> http://img14.imageshack.us/img14/3923/18330138.jpg
Prosze o bardzo dokładne obliczenia .
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Masz wszystkie dane poza tworzącą stożka
\(l^2=h^2+r^2\\
l^2=3^2+6^2\\
l^2=9+36\\
l=45\\
l=3\sqrt5\)

Podstawiasz do wzorów na pola i porównujesz wyniki
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ