ruch ladunku w polu elektrycznym

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasia90010
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 156
Rejestracja: 26 mar 2010, 09:49
Podziękowania: 108 razy

ruch ladunku w polu elektrycznym

Post autor: kasia90010 »

Mam wielki problem z trzema zadaniami, a będę miała z tego kartkówkę. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc w rozwiązaniu lub jakiś wskazówki. Z góry bardzo dziękuję.

1. Z jakim przyspieszeniem porusza się elektron umieszczony pomiędzy okładkami kondensatora dołączonego do źródła napięcia U=100V? Odległość między punktami okładkami kondensatora d=2cm. Maa elektronu=9,11*10^-31kg.

2. Oblicz wartość pędu, jaki uzyskuje proton o masie m=1,672*10-27kg, poruszając się między punktami o różnicy potencjałów U=100v.

3. Elektron poruszający się prostopadle do okładek kondensatora płaskiego, po przebyciu drogi równej odległości między okładkami d=5mm, uzyskał szybkość v=105m/s. Oblicz różnicę potencjałów między okładkami kondensatora i natężenie pola elektrostatycznego wewnątrz kondensatora.
ODPOWIEDZ