ciągi arytmetyczne zadania proszę o pomoc :|

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
apple_shampoo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 06 mar 2009, 22:30

ciągi arytmetyczne zadania proszę o pomoc :|

Post autor: apple_shampoo »

1. Podaj rownanie prostej, w ktorej zawiera sie wykres ciagu arytmetycznego (an) o wyrazach : a3=4 i a5=10

2. Pan ignacy handluje uzywanym sprzetem elektronicznym. Co miesiąc obniza cene jednego z modeli komputera o 'a' zlotych. Jezeli komputer nie znajdzie nabywcy, w ciagu 10 miesiecy jest oddawany bezplatnie fundacji. Cene wyjściową komputera ustalono na 1800zl. W ostatnim miesiacu Pan Ignacy chcialby sprzedac komputer za 450zl.

a) jaka powinna byc wielkosc 'a'
b) za ile mozna ten komputer kupic w 3 miesiącu oferty
c) w ktorym miesiacu cena komputera jest nizsza o 50% od ceny wyjsciowej

3. Wyznacz takie x, aby liczny 4 x kwadrat minus 1, 6x+1, x kwadrat + 7 byly kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

3.
\((x^2+7)-(6x+1)=(6x+1)-(4x^2-1)\\
...\\
x=\frac{2}{5} \ lub \ x=2\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
nail
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 02 mar 2009, 17:48

Post autor: nail »

Zad 1.
Numery ciagu wyarzu to tak jakby os ox a ich wartosci to os oy
czyli nic trudniejszego podstawiasz wszystko pdo wzór y =ax +b
4=3a+b
10=5a+b
wychodzi a = 3 b= -5
czyli prosta to y =3x-5
Zad2
Suma poczatkowa to 1800
b1=1800 cena w pierwszym miesiacu
b10= 1800+9a - cena w 10
450=1800+9a
a=-150
b3= 1500
1800/2= 1800+(n-1)(-150)
-6= -12+n-1
n=7
ODPOWIEDZ