pierwiastek

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gelo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 22 lis 2010, 16:06

pierwiastek

Post autor: gelo »

Pokazać, że \(\sqrt[n]{n}\) jest niewymierna dla dowolnego \(n>1\).
Awatar użytkownika
escher
Moderator
Moderator
Posty: 308
Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 68 razy

Post autor: escher »

Szkic dowodu:
Gdyby była wymierna, to
\(\sqrt[n]{n}=\frac{p}{q} \Rightarrow n\cdot q^n=p^n\), gdzie p i q całkowite i nie mają wspólnych dzielników pierwszych.
Wtedy n musi być ntą potęgą liczby naturalnej większej od 1, co oczywiście nie zachodzi, bo
\(n<2^n\).
escher
ODPOWIEDZ