Funkcja liczbowa i jej wykres
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Funkcja liczbowa i jej wykres
Witam! Mam pytanie jak podać i odczytać z wykresu : dla jakiego argumentu wartość funkcji jest najmniejsza, a dla jakiego największa? Proszę o szczegółowe wytłumaczenie.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Najprościej jest wyznaczyć zbiór wartości funkcji,wtedy z osi OY odczytasz wartość największą i najmniejszą.
Możesz także poszukać punktu wykresu,który jest najwyżej i odczytać jego współrzędne.
Na rys.a) jest to punkt (2;5) i to oznacza,że dla argumentu \(x=2\) funkcja osiąga
wartość największą \(y=5\).
Krótko piszesz \(f(2)=5\)----wartość największa.
Podobnie szukasz punktu wykresu,który jest najniżej i odczytujesz jego współrzędne.
\na rys.a) jest to punkt (4;-2) i to oznacza,że dla argumentu \(x=4\) funkcja osiąga
wartość najmniejszą \(y=-2\).
Piszesz \(f(4)=-2\)----wartość najmniejsza.
Na rys.b)największa ,to y=5 dla argumentu x=4
najmniejsza y=0 dla x=0.
Możesz także poszukać punktu wykresu,który jest najwyżej i odczytać jego współrzędne.
Na rys.a) jest to punkt (2;5) i to oznacza,że dla argumentu \(x=2\) funkcja osiąga
wartość największą \(y=5\).
Krótko piszesz \(f(2)=5\)----wartość największa.
Podobnie szukasz punktu wykresu,który jest najniżej i odczytujesz jego współrzędne.
\na rys.a) jest to punkt (4;-2) i to oznacza,że dla argumentu \(x=4\) funkcja osiąga
wartość najmniejszą \(y=-2\).
Piszesz \(f(4)=-2\)----wartość najmniejsza.
Na rys.b)największa ,to y=5 dla argumentu x=4
najmniejsza y=0 dla x=0.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.