alkacymetria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
droppyman
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 01 lut 2010, 19:49

alkacymetria

Post autor: droppyman »

1.
do 100cm3 roztworu HCl o pH=1,25 wlano 400cm3 wody. Obliczyc pH tak sporzadzonego roztworu.
2.
Jakie jest pH roztworu KOH o stezeniu 0.30% i gestosci 1,00 g/cm3

z gory dziekuje za pomoc
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

ZADANIE 1
\(V_1=0,1dm^3
V_2=0,4dm^3
pH=1,25
-log[H^+]=pH=-logC_m[HCl]=0,056 \frac{mol}{dm^3}
n_m[HCl]=V_1 \cdot C_m[HCl]=0,0056mola
C_m_2[HCl]= \frac{n_H_C_l}{V_1+V_2}=0,011 \frac{mola}{dm^3}
pH=-log[H^+]=-log(0,011)=1,95\)
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

ZADANIE 2
\(m_r\) - masa rozpuszczalnika
n - ilość moli KOH
M - masa molowa KOH
V - objętość przyjęto \(1dm^3\)
\(\partial\)- gęstość

\(C_%= \frac{m_K_O_H}{m_K_O_H+m_r}100%
m_K_O_H=nM
{m_K_O_H+m_r= \partial \cdot V
C_%= \frac{nM100%}{ \partial V} \Rightarrow n= \frac{C_% \partial V}{M100%}
pH=14-(-log[OH^-])=14+log[n]=14+log[ \frac{0,3% \cdot 1 \cdot 1}{100%(39+16+1)} ]=11,73\)
ODPOWIEDZ