liczba złożona

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gelo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 22 lis 2010, 16:06

liczba złożona

Post autor: gelo »

Pokazać, że dla każdego n liczba \(9 ^{} ^{n}(9 ^{n}+1)+1\) jest złożona.
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

rozumiem, że \(n\in N\)
\(9^n(9^n+1)+1=(9^n)^2+9^n+1=(9^n+1)^2-9^n=(9^n+1)^2-(3^2)^n=(9^n+1)^2-(3^n)^2=\\=(9^n+1-3^n)(9^n+1+3^n)\)
dała się przedstawić jako iloczyn dwóch liczb naturalnych większych od 1, czyli jest złożona
gpl1260
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 646
Rejestracja: 16 lis 2010, 22:36
Otrzymane podziękowania: 171 razy
Płeć:

Post autor: gpl1260 »

Jako ciekawostka:
Niech \(a_n=9^{2n}+9^n+1\). Wtedy:
1. Jeśli \(a_n\) dzieli się przez 7 lub 13, to dzieli się przez obie te liczby.
2. To samo z 19 i 37 zamiast 7 i 13.
ODPOWIEDZ