[zadanie]funkcja liniowa

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Vienna
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 05 mar 2009, 18:42

[zadanie]funkcja liniowa

Post autor: Vienna »

Witam bardzo serdecznie czy mogłabym liczyc na Państwa pomoc w tym o to zadaniu?
W miasteczku działają dwie korporacje taksówkarskie.Cennik opłat obu korporacji zamieszczony został poniżej :

Nazwa korporacji Opłata stała(za,,trzaśnięcie drzwiami”) Opłata za 1 km
Alfa 4 zł 2,60 zł
Omega 6,40 zł 2 ,30 zl


a) Zapisz w postaci wzoru zależnośc między kosztem przejazdu ( w złotych) taksówką korporacji Alfa a liczbą przejechanych kilometrów.
b) Pasażer zamierza udac się do miejsca oddalonego o 7 km . Taksówkę której korporacji powinien wybrac aby mniej zapłacic za przejazd?
c) Przy jakiej długości trasy koszt przejazdu taksówką korporacji Alfa jest niższy niż koszt przejazdu taksowką korporacji Omega?
gauss
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 04 mar 2009, 19:07

Post autor: gauss »

oznaczam
s - droga

a)
alfa:
f(s) = 4zl + 2,6zł*s
omega:
g(s) = 6,4zl +s*2,3zl
b)
f(7) = ?
g(7) = ?
Wyliczasz i porównujesz.
c)
f(s) < g(s)
Podstawiasz i obliczasz.
Vienna
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 05 mar 2009, 18:42

Post autor: Vienna »

O Bardzo dziękuje!
ODPOWIEDZ