praca

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

praca

Post autor: kwiatek1414 »

Meżczyzna przeszedł 30m, niosąc walizkę o masie 30 kg. Ile wynosi wykonana przez niego praca?
gabriela4808
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 23 paź 2010, 18:26
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: gabriela4808 »

myślę, że to będzie tak
\(s=30m
m=30kg

W=F \cdot s
F=a \cdot m\)

a w tym wzorze zastępujesz na g-przyspieszenie ziemskie, bo mężczyzna niosąc walizkę musiał je pokonać
\(F=g \cdot m
W=g \cdot m \cdot s
W=10 \frac{m}{s^2} \cdot30kg \cdot 30m
W=9000J=9kJ\)



ale nie jestem do końca pewna, jeśli jest źle, prosze niech mnie ktoś poprawi :)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

gabriela4808 pisze: \(W=F \cdot s\)
gabriela, za bardzo uprościłaś wzór, który dokładnie wygląda tak:
\(W=F \cdot \Delta r \cdot \cos \angle (F,\Delta r)\)

w naszym przypadku mamy:
\(W=F\cdot s \cdot \cos 90^{\circ} =0\)
ODPOWIEDZ