Permutacje

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
elsewhere
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 46
Rejestracja: 19 paź 2010, 20:41
Podziękowania: 45 razy
Płeć:

Permutacje

Post autor: elsewhere »

1.Na ile sposobow moze ustawic sie w szeregu grupa 5 chlopcow i 4 dziewczyn, tak aby dwie osoby tej samej plci nie staly obok siebie ?

2. Na ile sposobow moze ustawic sie w szeregu grupa 5 chlopcow i 5 dziewczat , tak aby dwie osoby tej samej plci nie staly obok siebie ?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
Musi to być ustawienie takie, że na początku i na końcu jest chłopiec.
Ustawiasz chłopców na "nieparzystych" miejscach, a później na "parzystych" ustawiasz dziewczynki.
Takich ustawień jest \(5!\cdot4!=120\cdot24=2880\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
tutaj chłopców i dziewcząt jest jednakowa ilość.
Ustawiasz chłopców na "nieparzystych" miejscach, a dziewczynki na "parzystych", oraz odwrotnie.
Czyli takich ustawień będzie \(5!\cdot5!\cdot2=120\cdot120\cdot2=28800\)
ODPOWIEDZ