Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji :
\(y=\frac{1}{ \sqrt{(m^2+m-6)x^2+(m-2)x+m+1} }\)
jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych?
Dla jakich wartości parametru m...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 06 lis 2010, 18:40
- Podziękowania: 3 razy
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Wyrażenie pod pierwiastkiem ma być dodatnie dla wszystkich liczb x rzeczywistych.
\((m^2+m-6)x^2+(m-2)x+m+1>0\)
Jeśli \(m=2\) ,to funkcja po lewej stronie nierówności jest liniowa , stała i ma wszystkie wartości dodatnie,czyli warunek jest spełniony.
Jeśli \(m \neq -3\;\;\;i\;\;\;m \neq 2\) , to mamy po lewej funkcję kwadratową ,której wykresem jest parabola ramionami
do góry i warunek będzie spełniony,gdy \(\Delta <0\)
\(\Delta =-4m^3-7m^2+16m+28\)
\(\Delta <0\;\; \Leftrightarrow \;\;m^2(-4m-7)-4(-4m-7)<0
(m^2-4)(-4m-7)<0
(m-2)(m+2)(-4m-7)<0\)
Szkicujesz wykres wielomianu W(m) i odczytujesz,dla jakich m przyjmuje wartości ujemne.
\(m \in (-2; \frac{-7}{4}) \cup (2;+ \infty )\)
Uwzględniając oba przypadki (f.liniowa i f.kwadratowa),w których wyrażenie pod pierwiastkiem jest dodatnie dla
każdego x rzeczywistego mamy odpowiedź .
\(m \in (-2; \frac{-7}{4}) \cup<2;+ \infty )\)
\((m^2+m-6)x^2+(m-2)x+m+1>0\)
Jeśli \(m=2\) ,to funkcja po lewej stronie nierówności jest liniowa , stała i ma wszystkie wartości dodatnie,czyli warunek jest spełniony.
Jeśli \(m \neq -3\;\;\;i\;\;\;m \neq 2\) , to mamy po lewej funkcję kwadratową ,której wykresem jest parabola ramionami
do góry i warunek będzie spełniony,gdy \(\Delta <0\)
\(\Delta =-4m^3-7m^2+16m+28\)
\(\Delta <0\;\; \Leftrightarrow \;\;m^2(-4m-7)-4(-4m-7)<0
(m^2-4)(-4m-7)<0
(m-2)(m+2)(-4m-7)<0\)
Szkicujesz wykres wielomianu W(m) i odczytujesz,dla jakich m przyjmuje wartości ujemne.
\(m \in (-2; \frac{-7}{4}) \cup (2;+ \infty )\)
Uwzględniając oba przypadki (f.liniowa i f.kwadratowa),w których wyrażenie pod pierwiastkiem jest dodatnie dla
każdego x rzeczywistego mamy odpowiedź .
\(m \in (-2; \frac{-7}{4}) \cup<2;+ \infty )\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.