dwie liczby naturalne

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

dwie liczby naturalne

Post autor: ewelka-6 »

Podaj przykład dwóch liczb naturalnych dodatnych m i n spełnających nierównośc \(\frac{2}{7}< \frac{m}{n} < \frac{3}{7}\)
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Post autor: Lbubsazob »

\(\frac{2}{7}= \frac{20}{70} \\
\frac{3}{7}= \frac{30}{70} \\
\\
\frac{20}{70}< \frac{25}{70}< \frac{30}{70}\)


Oczywiście może być też \(\frac{21}{70}, \ \frac{22}{70}, \ \frac{23}{70}, \ \ldots\)
ODPOWIEDZ