Objętość bryły

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malgos
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 02 lut 2009, 15:24

Objętość bryły

Post autor: malgos »

Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o polu podstawy 64 cm(kwadratowe), wiedząc ,że pole powierzchni całkowitej wynosi 384 cm(kwadratowe)




Powinno wyjsc 512/3pierwiastka z 6 cm(kwadratowych)
tak mam w odpowiedziach
Małgo$:)
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

V=1/3Pp*H
Pc=Pp+Pb
Pp=64
a=8
Pc=384
Pb=Pc-Pp=320
Pb=4*P [pole ściany bocznej]
P=80=a*h/2
80=8*h/2
160=8h
h=20 [wysokość ściany bocznej]

\(H^2+(\frac{a}{2})^2=h^2\\H^2=400-16\\H=\sqrt{384}=2\sqrt{96}=4\sqrt{24}=8\sqrt{6}\)

\(V=\frac{64*8\sqrt{6}}{3}=\frac{512\sqrt{6}}{3}\)
ODPOWIEDZ