Dwie oddalone od siebie metalowe kulki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
diskaver
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 01 lis 2010, 20:54
Płeć:

Dwie oddalone od siebie metalowe kulki

Post autor: diskaver »

Witam
Przygotowuję się do zaliczenia z fizyki i potrzebuję Waszej pomocy z rozwiązaniem zadanek.

1. Dwie oddalone od siebie metalowe kulki o promieniach \(R_{0}\) i \(R=3R_{0}\) są początkowo odizolowane od siebie, przy czym kulka mniejsza ma ładunek \(Q_{1}=60nC\) i potencjał \(V_{1}=5,4kV\), a duża ładunek \(Q_{2}= -80nC\) i \(V_{2}= -2,4kV\). Oblicz:

a) potencjał końcowy obu kul po połączeniu cienkim metalowym przewodem

b) ładunek końcowy na każdej kuli

c) ładunek, który przepłynął między kulami

d) wskazać rzeczywisty kierunek przepływu ładunku między kulami (jaki jest znak tego ładunku?)
ODPOWIEDZ