funkcja liniowa prosze o szybką odpowiedz

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
myszkarafala1987
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 23 lis 2008, 13:03

funkcja liniowa prosze o szybką odpowiedz

Post autor: myszkarafala1987 »

napisz wzór funkcji liniowej f(x) wiedziąc że jej wykres przecina oś OX w punkcie ( -2,0) natomiast jej współczynnik kierunkowy a jest równy a=(3 +pierwiastek z 5) do kwadratu - wartość bezwzględna z 1 - 6 pierwiastek z 5
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Post autor: heja »

zauważ ,że liczba (1-6pierwiastków z 5) jest liczbą ujemną,czyli wartość bezwględna z tej liczby = -(1-6pierwiastków z 5);punkt (-2;0) należy do wykresu funkcji y=ax+b;uwzględniając to wszystko otrzymasz równanie : 2(9+6pierw.z 5+25+1-6pierw.z 5)=b;czyli b=70;teraz podstaw do wzoru y=ax+b wartości za a i b i masz szukany wzór funkcji;powodzenia
ODPOWIEDZ