zadania z tresicio o wiek, zadanie z trescio o koszt

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

zadania z tresicio o wiek, zadanie z trescio o koszt

Post autor: ewelka-6 »

zad.1 Na wycieczkę pojechało 21 osób o średniej wieku 23 lata. Średnia ta wzrośniedo 24 lat, jeśli doliczy się wiek przewodnika. Ile lat ma przewodnik ?

zad.2 Miesięczny koszt ogrzewania domu wynosi 200 zł. Dla zmniejszenia tych kosztów planuje się położenie dodatkowej izolacji cieplnej, której wartośc wynosi 4200 zł. jeśli ta izolacja daje 30% oszczędności w wydatkach na ciepłp to po ilu latach poniesione nakłady zwróco się ?

zad.3 Rada Polityki Pieniężnej podniosła stopę procentowo z 8% na 9,5%.
a) O ile procent wzrosła stopa procentowa, oblicz
b) O ile punktow procentowych wzrosła stopa procentowa, oblicz
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
x- wiek przewodnika
\(\frac{21\cdot23+x}{22}=24\\x=24\cdot22-21\cdot23\\x=528-483=45\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
\(30%\cdot200=60\\60\cdot12=720\\4200:720=5,8(3)\approx6\)

Po prawie 6 latach.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

3.
a)
\(9,5-8=1,5\\\frac{1,5}{8}\cdot100%=18,75%\)

Stopa procentowa wzrosła o 18,75%.

b)
9,5-8=1,5

Stopa procentowa wzrosła o 1,5 punktu procentowego.
ODPOWIEDZ