ułamki i pierwistki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ułamki i pierwistki
liczba odwrotno do liczby \(5 \frac{3}{11} - 2 \frac{1}{11} * \sqrt[]{-8}\) jest jak to zrobic i rozpisac
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Pierwiastek kwadratowy z liczby ujemnej nie istnieje.
Może tam powinien być pierwiastek stopnia trzeciego ?
\(\sqrt[3]{-8}=-2\;\;\;\;\;\;\;(-2)^3=-8
5 \frac{3}{11}-2 \frac{1}{11} \cdot \sqrt[3]{-8}=5 \frac{3}{11}- \frac{23}{11} \cdot (-2)=
=5 \frac{3}{11}+ \frac{46}{11}=5 \frac{3}{11}+4 \frac{2}{11}=9 \frac{5}{11}= \frac{104}{11}\)
Teraz odwrotność tej liczby:
\(\frac{1}{ \frac{104}{11} }=1 \cdot \frac{11}{104}= \frac{11}{104}\)
Może tam powinien być pierwiastek stopnia trzeciego ?
\(\sqrt[3]{-8}=-2\;\;\;\;\;\;\;(-2)^3=-8
5 \frac{3}{11}-2 \frac{1}{11} \cdot \sqrt[3]{-8}=5 \frac{3}{11}- \frac{23}{11} \cdot (-2)=
=5 \frac{3}{11}+ \frac{46}{11}=5 \frac{3}{11}+4 \frac{2}{11}=9 \frac{5}{11}= \frac{104}{11}\)
Teraz odwrotność tej liczby:
\(\frac{1}{ \frac{104}{11} }=1 \cdot \frac{11}{104}= \frac{11}{104}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.