zadanie z ułamkami

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

zadanie z ułamkami

Post autor: ewelka-6 »

Licznik pewnego ułamka jest równy 6. Jeśli licznik tego ułamka zmniejszymy o 2 a mianownik o 3 to wartosc tego ułamka się nie zmieni Jaki jest to ułamek. Jak to rozwiążac
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\frac{6}{x} = \frac{4}{x-3}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ x=9\)

odp. \(\frac{6}{9}= \frac{2}{3}\)
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

Post autor: ewelka-6 »

a skad x=9 nie moge tego obliczyc
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\frac{6}{x}= \frac{4}{x-3}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ 6(x-3)=4x\ \ \ \Rightarrow \ \ \ 6x-4x=18\ \ \ \Rightarrow \ \ \ 2x=18\ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ \ x=9\)
ODPOWIEDZ