procenty

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

procenty

Post autor: ewelka-6 »

Cene pewnego towaru obniżono najpierw o 30% a następnie obniżono o 20% Zatem cenę towaru obniżono o ile procent ?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Po pierwszej obniżce cena to 70%=0,7 ceny początkowej.
c- początkowa cena
Po pierwszej obniżce:
\(0,7c\)

Obniżono tę cenę o 20%, czyli nowa cena stanowi 80%=0,8 tej ceny:
\(0,8\cdot0,7c=0,56c=56%c\)

\(100%c-56%c=44%c\(.

W sumie obniżono cenę o 44%.\)
\)
ODPOWIEDZ