Klasa abstrakcji

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
huzar55
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 06 sty 2010, 20:43
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Klasa abstrakcji

Post autor: huzar55 »

Wypisz klasy abstrakcji:

X= {1,2,3,...,16} ;\(R \subset X^2 i "dla kazdego" x, y \in X xRy \Leftrightarrow x^2 - \frac{y^2}{2} "\)
Ostatnio zmieniony 30 paź 2010, 11:54 przez huzar55, łącznie zmieniany 1 raz.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Kiedy "x" jest w relacji z "y" ?
huzar55
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 06 sty 2010, 20:43
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: huzar55 »

irena pisze:Kiedy "x" jest w relacji z "y" ?
\(xRy \Leftrightarrow x^2 - \frac{y^2}{2}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Relacja określa związek między liczbami z podanego przez Ciebie zbioru. A ja nie widzę tutaj, jaka relacja zachodzi między elementami zbioru \(X^2\). Jaki warunek spełniać muszą dwa elementy zbioru X, żeby być ze sobą w relacji R ?
huzar55
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 06 sty 2010, 20:43
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: huzar55 »

irena pisze:Relacja określa związek między liczbami z podanego przez Ciebie zbioru. A ja nie widzę tutaj, jaka relacja zachodzi między elementami zbioru \(X^2\). Jaki warunek spełniać muszą dwa elementy zbioru X, żeby być ze sobą w relacji R ?

Tak jest napisane w zadaniu... taka jest jego treść.
Odpowiedź to
[1]R = {1,3,5,7,9,11,13,15}
[2]R = {2,4,6,8,10,12,14,16}

Ale nie wiem skąd się to wzięło...
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Oczywiście zadanie jest albo niekompletne albo źle przepisane.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Dzięki, że zajrzałeś, bo już myślałam, że to tylko ja czegoś tu nie rozumiem. :D
huzar55
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 06 sty 2010, 20:43
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: huzar55 »

irena pisze:Dzięki, że zajrzałeś, bo już myślałam, że to tylko ja czegoś tu nie rozumiem. :D
Zadanie w oryginale wygląda następująco:

Obrazek
ODPOWIEDZ