Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hotraf
Witam na forum
Posty: 6 Rejestracja: 01 paź 2010, 22:17
Podziękowania: 2 razy
Post
autor: hotraf » 27 paź 2010, 19:04
oto zadanie: Grupę kilkudzięsięciu uczniów zapytano czy mają w domu psa lub kota .Wykres przestawia wyniki tej ankiety:
Mam kota:15%
Mam psa:65%
Nie mam kota ani psa:25%
Ustal ile procent ankietowanych:
a)nie ma psa
b)ma kota i ma psa
c)ma kota i nie ma psa
d)ma psa i nie ma kota.
Proszę o odpowiedzi i działania jakie zrobiliście!!
irena
Guru
Posty: 22300 Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:
Post
autor: irena » 27 paź 2010, 19:54
a)
Psa ma 65% ankietowanych, czyli nie ma psa 100%-65%=35% ankietowanych
b)
15%+65%+25%=105%
Wynika stąd, że 5% ankietowanych ma i psa, i kota.
c)
15-5=10
10% ankietowanych ma kota i nie ma psa
d)
65-5=60
60% ankietowanych ma psa i nie ma kota.
hotraf
Witam na forum
Posty: 6 Rejestracja: 01 paź 2010, 22:17
Podziękowania: 2 razy
Post
autor: hotraf » 27 paź 2010, 20:16
w książce z tyłu w odpowiedziach pisze a)35%,b)5%,c)10%,d)60% dziwne nierozumiem
irena
Guru
Posty: 22300 Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:
Post
autor: irena » 27 paź 2010, 20:18
A sprawdź, czy nie pomyliłeś danych procentowych i nie podałeś procentów odwrotnie.
hotraf
Witam na forum
Posty: 6 Rejestracja: 01 paź 2010, 22:17
Podziękowania: 2 razy
Post
autor: hotraf » 27 paź 2010, 21:35
Tak pomyliłem kota z psem Mam Psa:65% Mam Kota 15% prosze o odpowiedzi dzialania i
irena
Guru
Posty: 22300 Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:
Post
autor: irena » 27 paź 2010, 22:13
Poprawiłam- sprawdź od początku. Oj, jak można psa pomylić z kotem?
hotraf
Witam na forum
Posty: 6 Rejestracja: 01 paź 2010, 22:17
Podziękowania: 2 razy
Post
autor: hotraf » 27 paź 2010, 22:44
Ok thx tylko nie rozumie czemu w d) jest 65-5 skad wzielo sie te 5?
irena
Guru
Posty: 22300 Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:
Post
autor: irena » 27 paź 2010, 22:49
te 5% wynika z faktu, że 5% ma i psa, i kota. Od tych, którzy mają psa (60% ankietowanych) trzeba odjąć tych, którzy oprócz psa mają również kota (czyli 5% ankietowanych).