Hey proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań i ich w miarę możliwości wytłumaczeniu ich ponieważ mam dość spore zaległości z materiałem.
Zad.I Zmieszano mleko , które zawiera 2 % tłuszczu z mlekiem zawierającvym 4 %^ tłuszczu . Otrzymano 10 litrów mleka , w którym tłuszczu stanowi 3,2% .Ile zmieszano mleka każdego rodzaju ?(w tym zadaniu nie wiem jak ułożyć II równanie)
Zad.II Róznica liczby dwucyfrowej i liczby powstałej z przestawienia jej cyfr jest równa piątej części mniejszej z nich . Znajdż tę liczbę.(To zadanie rozwiązałam biorąc pod uwagę 10x+y ale nie wiem czy dobrze . Szukana liczba to chyba 54 )
Proszę o pomoc z góry dziękuję ;***
Układ równań (funkcja liniowa)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 02 gru 2008, 23:45
-
- Expert
- Posty: 6571
- Rejestracja: 30 sty 2009, 00:25
- Podziękowania: 26 razy
- Otrzymane podziękowania: 1113 razy
- Płeć:
1.
x-ilość mleka 2%
0,02x-ilość tłuszczu w mleku 2%
y-ilość mleka 4%
0,04y-ilość tłuszczu w mleku 4%
10-ilość mleka 3,2%
0,032*10=0,32-ilość tłuszczu w mleku 3,2%
x+y-ilość otrzymanego mleka
0,02x+0,04y-ilość tłuszczu w otrzymanym mleku
\(\begin{cases} x+y=10 \\ 0,02x+0,04y=0,32 \end{cases}\\
...\\
\begin{cases} x = 4 \\ y=6 \end{cases}\)
A odpowiedź do 2 jest dobra.
x-ilość mleka 2%
0,02x-ilość tłuszczu w mleku 2%
y-ilość mleka 4%
0,04y-ilość tłuszczu w mleku 4%
10-ilość mleka 3,2%
0,032*10=0,32-ilość tłuszczu w mleku 3,2%
x+y-ilość otrzymanego mleka
0,02x+0,04y-ilość tłuszczu w otrzymanym mleku
\(\begin{cases} x+y=10 \\ 0,02x+0,04y=0,32 \end{cases}\\
...\\
\begin{cases} x = 4 \\ y=6 \end{cases}\)
A odpowiedź do 2 jest dobra.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.