2 zadanka z prawdopodobienstwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BigJoe
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 19 wrz 2010, 20:03
Podziękowania: 5 razy

2 zadanka z prawdopodobienstwa

Post autor: BigJoe »

Zad 1
Losujemy liczbe n ze zbioru {1,2,3,4}, a nastepnie rzucamy n razy kostka. Oblicz prawdopodobienstwo tego, ze:
a) wypadna same szostki
b) nie wypadnie ani jedna szostka

Zad 2
W klasie, liczacej 16 dziewczat i 15 chlopcow, 25% dziewczat i 60% chlopcow interesuje sie hokejem. Z klasy tej wylosowano osobe, ktora interesuje sie hokejem. Oblicz prawdopodobienstwo tego, ze jest to dziewczyna.
xadina
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 21 paź 2010, 12:10
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: xadina »

1) Prawdopodobieństwo wylosowania szóstki to \(P(S)= \frac{1}{6}\), a pozostałych cyfr \(P(S')= \frac{5}{6}\).

Kiedy chcemy dowiedzieć się, jakie jest prawdopodobieństwo wystąpienia zdarzenia n razy pod rząd, liczymy np \(P(A)=P(S)^n= (\frac{1}{6})^n\)

Doskonale widać, dlaczego tak liczymy, kiedy do sytuacji narysuje się drzewko.

2)
Liczba dziewcząt interesujących się hokejem \(16*0,25=4\)
Liczba chłopców interesujących się hokejem \(15*0,6=9\)

Zatem prawdopodobieństwo wylosowania dziewczyny wynosi \(P(D)= \frac{4}{4+9} = \frac{4}{13}\)
ODPOWIEDZ