Tylko jedno
Pewne doświadczenie polega na rzucie monetą i wylosowaniu jednej karty. Jeśłi wypadnie reszka, to karta jest losowana z talii 52 kart, jeśli wypadnie orzeł to kartę losuje się z talii, z której usunięto wszystkie figury. Oblicz, jakie jest prawdopodobieństwo:
a) wylosowania króla
b) wylosowania króla trefli,
c) wylosowania dwójki,
d) wylosowania dwójki pikowej.
Zadanie z monetami i kartami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Prawdopodobieństwo wyrzucenia orła jest takie samo, jak wyrzucenia orła.
Jeśli wyrzucimy orła, to nie mamy żadnych szans na wylosowanie figury.
Jeśli z talii usuniemy figury (asy, króle, damy i walety), to pozostanie w niej 36 kart- same blotki.
a)
\(P(A)=\frac{1}{2}\cdot\frac{4}{52}\)
b)
\(P(B)=\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{52}\)
c)
\(P(C)=\frac{1}{2}\cdot\frac{4}{52}+\frac{1}{2}\cdot\frac{4}{36}\)
d)
\(P(D)=\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{52}+\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{36}\)
Jeśli wyrzucimy orła, to nie mamy żadnych szans na wylosowanie figury.
Jeśli z talii usuniemy figury (asy, króle, damy i walety), to pozostanie w niej 36 kart- same blotki.
a)
\(P(A)=\frac{1}{2}\cdot\frac{4}{52}\)
b)
\(P(B)=\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{52}\)
c)
\(P(C)=\frac{1}{2}\cdot\frac{4}{52}+\frac{1}{2}\cdot\frac{4}{36}\)
d)
\(P(D)=\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{52}+\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{36}\)