zapis zbiorów

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tukan
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 985
Rejestracja: 18 paź 2010, 20:45
Podziękowania: 509 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

zapis zbiorów

Post autor: tukan »

witam,
dana jest przestrzeń U = N. znajdź dopełnienie
a) A liczby parzyste więc A' wszystkie liczby nie parzyste, tylko jak wyrazić zbiór liczb nieparzystych?
b) B l. naturalne mniejsze od 25 więc B={x: x E N i x < 25} natomiast B' = {x:x E N i x => 25 } czy to jest dobrze?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(A= \left\{ x \in N;x=2k\; \wedge k \in N\right\}\)
\(A'=N \setminus A= \left\{x \in N \wedge x=2k+1 \wedge k \in N \right\}\)

Zad.b masz dobrze
\(B'= \left\{ x \in N:x \ge 25\right\}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(A'= \left\{x\in\ N:\ n=2k+1\ \wedge \ k\in\ N \right\}\)
b) dobrze
tukan
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 985
Rejestracja: 18 paź 2010, 20:45
Podziękowania: 509 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: tukan »

jeszcze sprawdźcie czy dobrze mam to:
AnB = { 2,4,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24 }
(AnB) ' = { ? } wiedzieć jakie liczby będą wiem, tylko mam problem z zapisem
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(A \cap B= \left\{ 0,2,4,...,24\right\}\)
Zero jest liczbą naturalną parzystą-taka jest umowa w matematyce szkolnej.
\(A \cap B= \left\{ x:x=2k\; \wedge k \in \left\{ 0,1,2,3,...,12\right\} \right\}\)

\((A \cap B)'=A' \cup B'\)
Prawo de Morgana dla zbiorów.
\((A \cap B)'=A' \cup B'= \left\{ x:x \in N\; \wedge x=2k+1\; \wedge k \in N\;\; \vee x \ge 25\right\}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
tukan
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 985
Rejestracja: 18 paź 2010, 20:45
Podziękowania: 509 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: tukan »

fakt, zapomniałem o tych prawach, teraz będę miał je na uwadze, jeszcze raz wielkie dzięki za bardzo dobre objaśnienie.
pozdrawiam
ODPOWIEDZ