określ zbiór wartości
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1860
- Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
- Podziękowania: 341 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
określ zbiór wartości
proszę o pomoc, nie wiem jak będzie wygądała funkcja, a tym bardziej ie mogę określić zbiór wartości:
\(f(x) = cos ( \frac{pi}{2} sinx)\)
i jeszcze jedno:
\(f(x) = sin(cosx)\)
dziękuję
\(f(x) = cos ( \frac{pi}{2} sinx)\)
i jeszcze jedno:
\(f(x) = sin(cosx)\)
dziękuję
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 83
- Rejestracja: 26 sty 2009, 10:15
zbiór wartości
f(x)=cos(pi/2(sinx))
sinx należy do [ -1,1] zatem (pi/2)* sinx należy do [-(pi/2), pi/2]
. Narysuj wykres y=cosx w przedziale [-pi/2, pi/2]. zrztuj ten wykres na oś Y. Odczytasz :
y należy do przedziału [0,1], czyli zbiór wartości danej funkcji = [0,1].
f(x)= sin(cosx)
cosx należy do [-1,1]. narysuj wykres y=sinx w przedziale [-1,1].(to znaczy x należy do[-1,1]).Zzrzutuj ten wykres na oś Y.
Odczytasz: y należy do przedziału [sin(-1),sin1] i to jest właśnie zbiór wartości funkcji f(x)=sin(cosx).Można jeszcze
odczytać ztablic (w których są podane wartości funkcji trygonometr. dla kątów danych miarą łukową ) wartość sin1,(sin-1=
=-sin1)
Czy to zrozumiałaś?
sinx należy do [ -1,1] zatem (pi/2)* sinx należy do [-(pi/2), pi/2]
. Narysuj wykres y=cosx w przedziale [-pi/2, pi/2]. zrztuj ten wykres na oś Y. Odczytasz :
y należy do przedziału [0,1], czyli zbiór wartości danej funkcji = [0,1].
f(x)= sin(cosx)
cosx należy do [-1,1]. narysuj wykres y=sinx w przedziale [-1,1].(to znaczy x należy do[-1,1]).Zzrzutuj ten wykres na oś Y.
Odczytasz: y należy do przedziału [sin(-1),sin1] i to jest właśnie zbiór wartości funkcji f(x)=sin(cosx).Można jeszcze
odczytać ztablic (w których są podane wartości funkcji trygonometr. dla kątów danych miarą łukową ) wartość sin1,(sin-1=
=-sin1)
Czy to zrozumiałaś?
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 83
- Rejestracja: 26 sty 2009, 10:15
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1119 razy
- Płeć:
Ostatnio zmieniony 27 lut 2009, 22:37 przez anka, łącznie zmieniany 1 raz.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Fachowiec
- Posty: 1860
- Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
- Podziękowania: 341 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
jednek nie rozumiem zapisu wartości <-sin 1 ; sin 1> dla funkcji:
sin(cos(x))
może jeszcze coś więcej na ten temat mogę poprosić?
sin(cos(x))
może jeszcze coś więcej na ten temat mogę poprosić?
Ostatnio zmieniony 19 lut 2010, 12:30 przez celia11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 83
- Rejestracja: 26 sty 2009, 10:15
zbiór wartości
Rozwiązania Twoich zadań podałam poprawnie. Korekta była dla funkcji f(x)=cos(sinx).To nie jest Twoja funkcja.
No,masz dodatkowy przykład.Pozdrawiam.
No,masz dodatkowy przykład.Pozdrawiam.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 83
- Rejestracja: 26 sty 2009, 10:15
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 83
- Rejestracja: 26 sty 2009, 10:15
zbiór wartości
zadania są rozwiązane poprawnie resztą się nie przejmuj. Przedział [sin(-1),sin1]=[-sin1,sin1]=<-sin1,sin1>,więc wszystko się zgadza.Cześć!
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 83
- Rejestracja: 26 sty 2009, 10:15